Pagina 2 din 2
Organizaţii Guvernamentale Internaţionale la care România este membru:
- Organizaţia Interguvernamentală pentru Transporturile Internaţionale Feroviare OTIF are rol de stabilire a unui regim uniform de transport între ţările membre.
- Comisia Economică a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Europa CEE – ONU – la care România este membru. În comisia pentru transporturi participă atât reprezentanţi ai MTCT cât şi ai companiilor feroviare naţionale în funcţie de subiectele de pe ordinea de zi. CFR Marfă participă la grupurile de lucru din domeniile: transport intermodal, vamă, mărfuri periculoase, transport feroviar.
- Acordul european privind marile linii de transport internaţional combinat şi instalaţii conexe (A.G.T.C.) a fost încheiat la Geneva la 1 februarie 1991. România a aderat la acest acord prin adoptarea de către Parlament a Legii nr. 8 din 8 martie 1993.
- Acordul european privind marile linii internaţionale de cale ferată (A.G.C), semnat la 31 mai 1985. România a aderat la AGC prin adoptarea de către Parlament a Legii nr. 100 din 23 septembrie 1996 şi este cuprinsă în acord cu patru linii magistrale principale şi cu cinci linii complementare de legatură.
Alte organizaţii în cadrul cărora colaborăm:
-
Forum Train Europe FTE – forum pan-european pentru producţia, planificarea, coordonarea mersului de tren şi armonizarea internaţională a traselor feroviare în vederea alocării în traficul feroviar european.
-
Rail Net Europe RNE – organizaţie a managerilor infrastructurii feroviare europene pentru facilitarea traficului pe infrastructura feroviară europeană.
|